22 oktober 2021

Marieke Wulffraat benoemd als burgerraadslid

Een nieuw gezicht in de Bredase politiek! Vandaag spreken we Marieke Wulffraat, ons kersverse burgerraadslid. Ze volgt daarmee Younes Nahnahi op, die we vorige week spraken over zijn plannen in de raad.  

Om maar meteen met de deur in huis te vallen Marieke, leuk dat we je spreken. Waar zouden we je van kunnen kennen?
Inmiddels woon ik zo’n 13 jaar in Breda met ons gezin en in het dagelijks leven ben ik actief als coach, mediator en trainer. Ik werk dan middels het oplossingsgericht werken, dat is een methode die veel wordt toegepast in de Jeugdzorg en het maatschappelijk werkveld. 

Dat lijkt me enorm handig om de politiek mee in te nemen! Bij wat voor instellingen pas je het nu toe?
Dat kan eigenlijk van alles zijn, zolang je maar met mensen werkt. Het is vooral een basishouding van waaruit je werkt. Dat begint met een luisterend oor. Door te luisteren naar de ander en vragen te stellen, zorg je er in het gesprek voor dat de ander inzichten verkrijgt in zijn mogelijkheden, krachten, vaardigheden. 

Dit kan zowel toegepast worden binnen intervisies, coachingen, teamsessies als  op management niveau. Het helpt mensen te zoeken naar de mogelijkheden die ze al in zich hebben. Vaak zien mensen die al langere tijd in de problemen zitten, alleen nog maar problemen en hebben ze hulp nodig om weer te gaan kijken en denken in mogelijkheden.

Door ze vragen te stellen, gaan ze zelf zoeken naar de kwaliteiten die ze bezitten. Het fijne daaraan is, dat ze dan ook meteen weer in mogelijkheden gaan denken en het geloof in eigen kunnen een enorme boost krijgt. 

Wat een mooie methodiek! Je geeft aan dat je het bij iedereen kan inzetten, maar waar zet je het het meeste in?
Dat is in gezinnen en in die gezinnen richt ik me vooral op de ouders en zet ik hen aan het werk. Dit doe ik door ze bijvoorbeeld uitgebreid te bevragen in wat hun gewenste toekomst is. Door ze deze vragen te stellen, kunnen we samen naar deze doelen toe werken. Natuurlijk in hun eigen tempo en constant vanuit de vraag hoe zij dat willen. Ik werk inmiddels al 20 jaar in gezinnen in Breda, in verschillende wijken en met diverse culturen.

Zoals eerder gezegd, het lijkt me handig om deze vaardigheden mee de politiek in te nemen! Hoe ga je dat meenemen in je burgerraadslidmaatschap?
In mijn basishouding ben ik een vragensteller. Daarin ben ik oprecht nieuwsgierig. Dat is mijn kracht. Door vanuit mijn positie zonder oordeel de vragen te stellen, kun je met deze vragen in bredere mogelijkheden gaan denken. Dit helpt dan om over belangen heen te stappen en mensen dichter bij elkaar te brengen. Maar ook door mensen met verschillende belangen gezamenlijk naar oplossingen te laten zoeken.

Aha een echte bruggenbouwer dus!
Ja dat wel, alleen is dat natuurlijk een woord dat veel gebruikt wordt. Maar ik zoek wel degelijk samen naar de oplossing. Uiteraard vorm je uiteindelijk wel een oordeel en kun je vanuit daar vasthouden aan je standpunten. 

Dat lijkt me heel waardevol om mee te nemen naar de Bredase politiek! Heb je van je voorganger Younes nog tips gehad?
Jazeker, hij tipte me om op alles af te stappen en voor niets bang te zijn. Maar buiten deze tips geeft hij heel veel vertrouwen. Hij geeft me echt het gevoel dat het goed gaat komen. Daarin is Younes een fijne collega en geven zowel Younes als de anderen van de fractie van de PvdA mij het gevoel erg welkom te zijn. 

Dankjewel voor je openhartigheid Marieke en leuk kennis te maken! Namens de PvdA Baronie van Breda wensen we je veel succes en plezier met je werkzaamheden als burgerraadslid.