Door Younes Nahnahi op 12 november 2022

Bouwrisico stikstofuitspraak

Fractievoorzitter Younes Nahnahi stelde met zijn collega’s van CDA en VVD vragen over de gevolgen van een uitspraak van de rechter in het stikstofvraagstuk voor de versnelling van de huizenbouwprojecten.

Dat we een tekort hebben aan  zowel op landelijk als op gemeentelijk niveau is inmiddels bekend. Er wordt met man en macht gewerkt om achterstanden goed te maken en om juist die huizen te bouwen die op dit moment het meest gevraagd worden. De opgaves zijn uitdagend (en gezien de verschillende crises misschien wel te uitdagend). Laat onverlet dat iedereen recht heeft op een dak boven het hoofd. Kortom; er ontstaat een enorm spanningsveld waarvoor we passende oplossingen zullen moeten bedenken.

In het kader van bovenstaande bereikte ons vandaag het bericht dat het stikstofprobleem het versneld bouwen wellicht een halt toeroept. De Raad van State heeft namelijk uitgesproken dat de bouwvrijstelling niet aan de eisen van de Europees recht voldoet en daardoor onrechtmatig is (BNdeStem 2-11-2022).

Met betrekking tot bovenstaande de volgende vragen aan het college:

  1. Kent het college deze uitspraak?
  2. Kan het college inschatten welke gevolgen dit kan hebben voor de Bredase ambities op het gebied van woningbouw?
  3. Is aan te geven op basis van huidige stikstofniveaus waar in Breda de impact het grootste zal zijn? Waar is de stikstofruimte het kleinst?
  4. In hoeverre komt specifiek de versnellingsagenda hiermee in gevaar?
  5. Welke instrumenten hebben we als gemeente Breda in handen om de impact zo klein mogelijk te houden?
  6. Welke rol speelt het stimuleren van nieuwe bouwvormen hierbij een rol (Pre-fab, Houtbouw etc.)? En hoe kunnen we hier als gemeente initiatieven ontplooien?

Op 12 december zijn de antwoorden van het college toegevoegd.

Younes Nahnahi

Younes Nahnahi

Younes Nahnahi, 46 jaar oud en vader van 4 kinderen. Woont in Hoge Vucht.  Een sociaal democraat in hart en nieren die een duidelijke ambitie  heeft om nog meer te betekenen voor zijn mooie stad.  Dankbaar voor het vertrouwen van de partij om als nummer 2 op de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen mee te

Meer over Younes Nahnahi