Door Younes Nahnahi op 11 november 2022

Begrotingsbehandeling

Donderdag 10 november besprak de gemeenteraad de eerste begroting van deze coalitie. Namens de PvdA-fractie sprak fractievoorzitter deze woorden:

Voorzitter,
Na het duidingsdebat en het coalitieakkoord debat, dient zich het volgende belangrijke moment in gemeente politiek aan. Vanavond staan de plannen die het college heeft voor ons mooi Breda voor 2023 centraal.  Over enkele uren oordeelt de raad over de begroting.

Deze begroting geeft inzicht in de financiën van onze gemeente in 2023 en de jaren daarna. Maar in de kern gaat een begroting over wat voor een samenleving we willen zijn en waar we de ‘beperkte’ middelen aan uitgeven. Wat de Partij van de Arbeid betreft is Breda een gemeente die naast haar inwoners staat en niet er tegenover. Die niet praat over inwoners maar met inwoners. Een gemeente waarin mensen zich gezien én gehoord voelen.

Sluiten de plannen aan op de noden en zorgen van onze inwoners? Doen we wat nodig is voor onze inwoners die omringd worden door onzekerheden?

Om antwoord te geven op deze vragen stip ik drie zaken aan uit deze mooie begroting. Het hadden er ook 76 kunnen zijn maar omwille van de tijd houd ik het bij drie.

1. wonen

Een eigen plek, een huis voor iedere woningzoekende in Breda is ons streven. Het zal u niet ontgaan zijn dat de Partij van de Arbeid Breda zich hier al die jaren hard voor maakt. Wij beseffen dat het onder de huidige omstandigheden (oorlog, energiecrisis, schreeuwend tekort aan personeel) met de dag moeilijker wordt om meer betaalbare woningen te realiseren, maar wij hebben geen keuze. Hoe groot de opgave ook is, wij moeten alles op alles zetten om de doelstellingen te behalen. Wij zijn daarom blij met de opkoopbescherming die in alle wijken komt waardoor meer mensen toegang krijgen tot de woningmarkt.

Met de uitbreiding van de startersregeling krijgen starters meer kans om een huis te kopen. Wij kijken uit naar de woonvisie die binnenkort verschijnt. Wij zijn blij met de 750 tijdelijke woningen die de doorstroming van verschillende doelgroepen mogelijk gaat maken. Het volkshuisvestingsfonds, waarmee maar liefst 250 woningen in Doornbos-Linie en Hoge Vucht de komende periode worden verduurzaamd, is de kers op de taart.

Vanuit het besef dat deze opgave enorm is en dat het college goed op weg is maar nog veel meters moet maken om te behalen wat we afgesproken hebben, dienen wij de motie “Met beide benen op de Bredase grond’’ in De motie roept op om een actiever grondbeleid te voeren zodat we niet buitenspel komen te staan als het gaat op grondposities.

2. bestaanszekerheid en kansengelijkheid

De eigen bijdrage voor bijzondere bijstand verdwijnt. Mensen met een uitkering die graag aan de slag willen, krijgen extra ondersteuning om deel te nemen aan het arbeidsproces. Er komt extra geld voor het bevorderen van een gezond leven. Bovendien wordt grofvuil weer gratis aan huis opgehaald en de inkomensgrens voor de energietoeslag is verhoogd van 120% naar 130% van het minimumloon. Waar we heel trots op zijn is dat na een afwezigheid van ruim 10 jaar de bibliotheek weer terugkomt in Hoge Vucht. VerbeterBreda krijgt steeds meer handen en voeten en de inwoners zijn een niet weg te denken gesprekspartner van de gemeente. Wij zijn trots dat het inloopspreekuur voor BOA’s in de wijken en meer jongerenwerkers een plek hebben gekregen in de begroting.

Kansenongelijkheid manifesteert zich ook in het fysieke domein. Onze wijken en dorpen zijn niet allemaal even groen en klimaat-adaptief. Als we willen dat Breda een stad in een park i.p.v. een parkeerplaats wordt, dan we moeten de openbare ruimte optimaal benutten door alle vormen van verstening tegen gaan. Wij komen daarom met de motie 76 groene plekken in Breda en de dorpen.

3.Onderwijs

De omstandigheden waarin kinderen in Breda opgroeien verschillen. Voor je toekomst maakt het uit waar je wieg staat. Een deel van kinderen en jongeren groeit op onder ongunstige omstandigheden. De plek waar zij wonen en het gezinsinkomen bepalen hun kansen. Ongelijkheid begint op jonge leeftijd. Kinderen die niet naar de kinderopvang gaan en die thuis de Nederlandse taal niet goed leren, starten met een grote achterstand op de basisschool. Dat moet eerlijker! De PvdA vindt dat huiswerkbegeleiding, bijles en passend onderwijs niet afhankelijk mogen zijn van het gezinsinkomen. Stageplaatsen zijn belangrijk om een opleiding af te kunnen ronden en ervaring op te doen. Deze zijn de afgelopen tijd helaas niet voor iedereen beschikbaar geweest.

Deze begroting laat zien dat het college investeert in kansrijke opleidingen met baangaranties. Ook investeert het college in het bestrijden van achterstanden met voorschoolse educatie, de inzet van het Nationaal Programma Onderwijs en het tegengaan van vroegtijdig schoolverlaten. Wij missen accenten waar het gaat om het inzetten van NPO-gelden en dienen daarover een motie in.

Politiek van de nabijheid

Draagt de begroting bij aan de ambitie een gemeente te zijn waarin inwoners daadwerkelijk gezien worden? Houdt het college zich aan de belofte van de politiek van de nabijheid? Niet voor niks draagt het bestuursakkoord de titel ‘Dichtbij doen, samen sterk voortuit’.

Wij zijn blij te zien dat deze begroting een vertaling is van de afspraken uit het bestuursakkoord waar we nog altijd trots op zijn. De huidige ontwikkelingen op het gebied van energiecrisis, betaalbaar wonen, opvang asielzoekers, betaalbare liefdevolle zorg en de krapte op de arbeidsmarkt vragen om een assertieve lokale overheid. Ik zou graag tegen het college willen zeggen:  ‘Vaar en navigeer tegelijk!!!’ Durf baanbrekende maatregelen te nemen om doorbraken te forceren op al deze terreinen.

Steunpakket

Tot slot. Mijn fractie kijkt met veel belangstelling uit naar de behandeling van het noodfonds of steunpakket dat onder de leiding van de heer Bakker namens het college is aangekondigd.
We wachten niet af totdat mensen kopje onder gaan maar gooien hen een reddingsboei toe. Wij realiseren ons dat we niet alle problemen op kunnen lossen, maar we hebben hoge verwachtingen van het steunpakket.