Door Younes Nahnahi op 12 september 2022

Afschaffen kostendelersnorm

Samen met een collega van GroenLinks stelde Younes het college vragen over het afschaffen van de kostendelersnorm,

Het was kwestie van tijd maar uiteindelijk is de Tweede Kamer erin geslaagd om met een wetsvoorstel te komen die de kostendelersnorm per 1 januari 2023 gaat afschaffen. De PvdA is blij met deze wetswijziging die de inwonende jongeren tussen 21 en 27 jaar met een P-wet uitkering financieel meer lucht gaat geven en waardoor veel ouders niet meer gekort gaan worden op hun bijstandsuitkering. Wij hebben ons de afgelopen jaren vaak afgevraagd waarom deze regeling überhaupt onderdeel uitmaakt van de P-wet maar wij zijn nu blij dat deze vanaf 1 januari 2023 landelijk wordt geschrapt.

De landelijke cliëntenraad en VNG hebben positief gereageerd op de afschaffing van de kostendelersnorm en pleiten voor de langere termijn voor een herziening van de participatiewet. Met een torenhoge inflatie, een hoge energierekening en een alsmaar duurder wordende boodschappen, is het onder andere voor deze groep fijn dat er op termijn, 1 januari 2023, financiële versoepeling komt. Wij hebben in de kranten kunnen lezen dat sommige gemeenten zoals gemeente Eindhoven (zie link) ervoor hebben gekozen om vooruitlopend op de landelijke wetgeving door de kostendelersnorm al vanaf september af te schaffen. Vanuit de gedachte dat er in deze moeilijke tijden alle beetjes helpen, spreekt deze maatregel ons als PvdA Breda enorm aan en hebben wij daarom de volgende vragen aan het college:

  1. Heeft het college kennis genomen van deze wetswijziging? Zo ja, wat is uw reactie hierop?
  2. Is het college ook op de hoogte van het feit dat sommige gemeenten de kostendelersnorm eerder dan 1 januari 2023 gaan afschaffen?
  3. Is het college bereid om het voorbeeld van andere gemeenten te volgen?
  4. Zo nee, heeft het college legitieme redenen om niet hiervoor te kiezen?
  5. Kijkt het college met aandacht dat elk instrument/mogelijkheid nodig is om juist nu – met immense tekorten aan woningen en kwetsbare bijstandsgerechtigden en moeilijkheden in de huisvesting van de daklozen – tegemoet te komen?
  6. Beziet het college dat naast de instrumentele waarde (kosten voor de gemeente), er op dit moment ook genoeg rekening gehouden hoort te worden met emotionele waarde van de kostennormdeling. Hiermee wordt gedoeld op vertrekkende (kwetsbare) jongvolwassenen die thuis voor hun (kwetsbare) ouders/verzorgers hadden kunnen zorgen en omgekeerd.
  7. Is het college met ons eens dat we alles op alles moeten zetten om mensen die iedere maand moeilijk de touwtjes aan elkaar kunnen knopen ook via deze weg kunnen helpen?
  8. Zou het college gezien de urgentie van dit onderwerp zo snel mogelijk deze doelgroep tegemoet kunnen komen door de kostendelersnorm per direct af te schaffen in Breda?