Door Peter van der List op 18 juli 2022

Verdwenen kunstwerk en restauratie gedenkmonument

Bij renovaties in de openbare ruimte gaat helaas niet altijd alles goed. Peter van der List stelde het college vragen over de werkzaamheden die in het Mertersempark zijn uitgevoerd.

Op 6 september 1898 werd Wilhelmina ingehuldigd als Koningin van Nederland. Op diezelfde dag werd op de Haagsemarkt in Princenhage obelisk opgericht. In 1930 werd de Heuvelstraat gereconstrueerd en werd halverwege een park aangelegd. Daar werd toen ook de gedenknaald naartoe verplaatst. Onlangs is het betreffende park grondig gereconstrueerd en opgeknapt. De heropening zal plaatsvinden op zaterdag 16 juli a.s. De letters die in de naald gegraveerd zijn, zijn helaas (nog?) niet gerestaureerd. Tijdens de werkzaakheden in het park is een kunstwerk (zit/ligbank) verdwenen, daar schreef BN/de Stem al over. De vragen hieromtrent zijn:
Is er een lijst met kunstwerken, in de openbare ruimte, waarop geregistreerd staat welke kunstwerken waar staan?
– Wie is verantwoordelijk voor het (tijdelijk) verwijderen en opslaan van kunstwerken of erfgoed als er ergens werkzaamheden gaan plaatsvinden?
– Wat gaat het college doen om te voorkomen dat in de toekomst kunstwerken of erfgoed (zoals het hek rondom de gedenknaald en het hekwerk bij de voormalige fabriek van de Gebr. Touw) “zomaar” kunnen verdwijnen?
– Kan het college aangeven wanneer de belettering op de gedenknaald gerestaureerd gaat worden?

In afwachting van uw reactie, verblijf ik.Met vriendelijke groet,Peter van der ListBurgerraadslid PvdA Breda

Peter van der List

Peter van der List

Peter van der List (59), Bredanaar in hart en nieren. Vanaf zijn 14de opgegroeid in Princenhage, nu woonachtig in de Heuvel. Hij is werkzaam als teamleider maatschappelijke ondersteuning, bij VluchtelingenWerk in Breda Peter is een gezien persoon in de Heuvel en Princenhage en in het Bredase. Peter is 8 jaar voorzitter geweest van het hardloopevenement

Meer over Peter van der List