Terugblik: Rein Welschen Cyclus bijeenkomst over Fantoomgroei
Op 23 februari organiseerde de PvdA Baronie van Breda de 3e Rein Welschen Cyclus bijeenkomst, dit maal digitaal. Geïnspireerd door het boek “Fantoomgroei’, door Sander Heijne en Hendrik Noten, probeerden de deelnemers ideeën aan te dragen voor een eerlijker economie en samenleving. Gijs van Dijk (Tweede Kamerlid PvdA), Peter van der Velde (oud-burgemeester Breda), Ruben Schneider (Uitvaartpersoneel Draagkracht) en Wibo van Hekken (directievoorzitter Rabobank Breda) gingen met het publiek in debat.
Peter van der Velden beet het spits af door stil te staan bij het leven, werk en denken van Rein Welschen, die aan de wieg stond van de Eindhovense Brainport, mede ingegeven door de herstructurering van het bedrijfsleven in de jaren 1970/80. De gevolgen van deze herstructurering zijn nog steeds voelbaar: terwijl CEOs en grote bedrijven steeds rijker werden en worden, blijft er voor het gros van de Nederlander in reële lonen weinig over.
Gijs van Dijk vroeg om aandacht voor de flexwerkers, een geleidelijke verhoging van het minimumloon, dat de winsten van bedrijven eerlijker gedeeld worden en voor meer sociaal ondernemen. Ruben Schneider is zo’n ondernemer. Zo zorgt hij er bijvoorbeeld voor dat een deel van de winst gebruikt wordt voor betere pensioenen voor het personeel. Een van de leukste uitspraken van de avond kwam van Wibo van Hekken, namelijk dat geld niet de maat der dingen is. Dit weerspiegelde ook de geest van een coöperatie als de Rabobank.
Vervolgens ontstond een interactief en levendig debat met het publiek, bijna 30 deelnemers, gedeeltelijk via de chatfunctie en gedeeltelijk via de microfoon. Dit debat draaide onder meer om de tegenstelling tussen lange- (milieu, duurzaam, hernieuwbaar) en korte termijn (aandeelhouder denken, snelle winsten, uitbuiting) en een rechtvaardigere verdeling van welvaart.
Uiteraard konden de deelnemers in bijna twee uur niet met dé oplossing komen. Sommige vermeende oplossingen, zoals het eigenaarschap van het bedrijf door de werknemers, bergen ook risico’s in zich: een faillissement is dan ook meteen het verlies van alles. Een ander punt van zorg was, hoe men het omdenken in de samenleving kon bewerkstelligen. Een stap terug lijkt nog steeds voor velen een verlies en te vaak worden schijntegenstellingen gecreëerd. Hiermee wordt bedoeld dat een rechtvaardige verdeling bijvoorbeeld ertoe zal leiden dat mensen niet (meer) gemotiveerd zijn.
Het viel op dat alle vier sprekers qua denken heel dicht bij elkaar stonden. Sociaal, rechtvaardig en duurzaam waren dan ook vaak gehoorde begrippen die avond. Deelnemers, toeschouwers en organisatoren kijken met plezier terug op een geslaagde avond.