18 december 2020

Een bloemetje voor… Randy Roels

Iedere maand verrassen we een vrijwilliger in Breda met een bloemetje, en we trappen af met Randy Roels. Deze actieve Bredanaar heeft in de buurt Wisselaar-West een erg leuk project gedraaid om kinderen te betrekken bij het schoonhouden van de wijk. We spreken haar over dit initiatief en hoe ze er mee aan de slag is gegaan.

Dat klinkt erg mooi Randy! Het zal vast een hoop activiteit hebben gegeven in de wijk, kun je ons vertellen wat je precies hebt gedaan?

Ik ben vorig jaar opnieuw een initiatief begonnen om met kinderen zwerfafval op te ruimen. In samenwerking met Eric Gladdines en zijn team heb ik daar op school extra aandacht aan gegeven. Vooral de uitleg, waarom we zwerfafval moeten opruimen (voor de dieren) en door er een leuk beloningssysteem aan te koppelen, heb ik veel kinderen enthousiast gekregen om regelmatig de buurt mee in te gaan om dit probleem aan te pakken.

Leuk Randy! Hoe betrok je de kinderen hierbij?

Vooral door te vertellen over Plastic Soup en wat zwerfvuil doet met de dieren, hoe gevaarlijk en erg het is. Ook de gevolgen voor ons zelf wordt ze duidelijk, want ja, wonen en spelen in een schone en veilige buurt is natuurlijk veel fijner! Met ons beloningssysteem zorgden we ervoor dat kinderen meerdere keren kwamen helpen. Ik hield goed bij wie er kwamen en na tien keer helpen kregen ze, met veel dank aan Optisport, een vrijkaartje voor Avontura. Of na twintig keer voor Krazy Kangaroo. Dit hielp aanvankelijk erg goed om ze gemotiveerd en betrokken te houden. Wat lekkers erna, limonade, rozijnenbolletje of appel en een veggie snoepje, gesponsored door AH hielp ook. Intratuin gaf ons echte kinderwerkhandschoenen en van Opgeruimd Breda kregen we knijpers, ringen en hesjes en we sloten een wijkdeal, zodat we ook verzekerd waren.

Waarom ben je dit initiatief begonnen?

Vanwege het zwerfafval wat we elke dag wel tegenkomen leek het me een goed plan om kinderen bewust te maken van de impact van zwerfafval en ze ook te belonen voor hun hulp. Jong geleerd is oud gedaan en wellicht dat jongeren en volwassenen hun voorbeeld gaan volgen. Ook was er op woensdagmiddag hier in de buurt niks te doen en zo ontstond er een activiteit om leuk, heel nuttig en vooral samen gezellig bezig te zijn. Heel erg mooi dat je dit initiatief genomen hebt in de wijk!

Als we naar de toekomst kijken, hoe ziet de toekomst eruit in Wisselaar?

Dankje! Helaas bleek het op de lange termijn toch lastig te zijn om de kinderen bij het project betrokken en gemotiveerd te houden. Daarom gaan we binnenkort op KC De Wisselaar weer extra aandacht geven aan de impact van zwerfafval. Het is super dat de school het initiatief zo waardeert en het project zo goed ondersteunt. Wordt vervolgd!

Tot slot, als je het een dag voor het zeggen had in Breda. Wat zou je dan doen om het zwerfafval probleem op te lossen?

Om afvaleilanden en bij aparte ondergrondse restafval- en andere containers zou ik aan drie kanten een haag willen zetten, zodat losse rommel ten gevolge van bijplaatsing niet verder de wijken en het water in kan waaien. Ik denk dat dit een hoop zou kunnen schelen! In elk geval zeer de moeite waard om het te proberen en het aanzicht wordt sowieso groener.