Een bloemetje voor… Peter van der List
Iedere maand verrassen we een vrijwilliger met een bloemetje: deze maand is dat Peter van der List. Deze actieve Bredanaar zag begin dit jaar twee mensen in zijn straat die zwerfafval aan het opruimen waren. Hij sprak ze aan en vroeg of hij mee kon helpen. Maar tijdens het aanvragen van een knijper en een afvalring (houder voor de vuilniszakken), kwam hij erachter dat dit proces een stuk eenvoudiger zou moeten. Daarom startte hij samen met Gert van der Hart het initiatief Opgeruimd Breda.
Daarover spreken we hem vandaag en willen we hem daarvoor hartelijk danken! Wil je zelf ook actief meedoen? Mail dan naar [email protected]
Wat doe je?
Zoals gezegd zijn we met Opgeruimd Breda dit jaar gestart om het probleem van zwerfafval op een laagdrempelige manier aan te kunnen pakken. Gert was destijds al bezig met het opzetten van een community in het buitengebied. Dit initiatief hebben we doorgetrokken naar de rest van Breda, zodat het als een spreekwoordelijke olievlek zich kan gaan verspreiden.
De aanleiding was dat ik twee mensen met een afvalknijper zag rondlopen. Dat waren mensen van een straat verder. Toen dacht ik bij mezelf; waarom doe je dat bij mij in de straat als ik dat ook kan?
Waarom doe je het?
We willen het zo laagdrempelig mogelijk maken voor mensen om zwerfafval te gaan opruimen. Er is ook een initiatief van stadsjutters. Heel gaaf! Maar die documenteren alles, om vervolgens de vervuiler aan te spreken. Dat is voor ons te hoge drempel, wij willen het zo laagdrempelig mogelijk houden.
Door het via social media viraal te laten gaan hebben we in de eerste tien maanden 600 mensen (waarvan 110 kinderen!) aan de slag gekregen. Dat is natuurlijk een super mooi aantal! Dit kan in mijn ogen denk ik alleen maar als je het zo laagdrempelig mogelijk houdt.
Waarom ben je het gaan doen?
Ik weet dat de gemeente geen geld heeft om zwerfafval op te ruimen. Daarbij is het een veelkoppig monster, dat we met z’n allen de baas moeten worden. Zelf stofzuig ik elke week mijn huis, dat geeft een fijn gevoel. Dat wil ik ook op straat hebben, dat fijne gevoel. Daarin willen we mensen ondersteunen om met goede materialen de straat op te gaan.
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Er komt heel veel rommel in de singel terecht. De plastic soep begint eigenlijk al in Breda. Als we bij Baai, onder de spoorbrug, nou eens een vangnet spannen, bij hoog water. Dat zou toch fantastisch zijn! Moet je kijken hoeveel vuil we dan al voorkomen dat er in de zee komt!
Ook zou ik graag willen inzetten op meer campagnes met de gemeente. In bijvoorbeeld de Stadenquêtes staan veel vragen over economie en veiligheid. Allemaal erg belangrijk, maar daar hebben we als burger minder invloed op. Wanneer we de burger vragen naar de overlast m.b.t. zwerfafval en we ze daarbij meteen attenderen op ons initiatief, dan hebben we twee vliegen in 1 klap! Het is namelijk een probleem waar je als burger heel makkelijk zelf iets aan kunt doen.
Als je het een dag voor het zeggen zou hebben in Breda. Wat zou je dan regelen zodat Opgeruimd Breda nog succesvoller wordt?
Ik zou burgers vragen hoe ze iets voor de gemeente kunnen betekenen. Dus niet alleen het betalen van belasting, een financiële bijdrage, maar ook een actieve bijdrage waarin we kijken wat we voor elkaar kunnen doen. De stad maken we toch samen.
Concreet betekende dat voor het probleem zwerfafval dat we via bijv. Facebook de mensen voorzien in de informatie over hoe ze aan de oplossing van dit probleem kunnen bijdragen. We nemen ze daarbij aan de hand en laten zien waar ze het verschil kunnen maken. Dan heb je als gemeente denk ik een goede relatie met de burgers!