13 april 2021

Een bloemetje voor… Freek van Ommeren

Iedere maand verrassen we een vrijwilliger in Breda met een bloemetje, deze maand is dat Freek van Ommeren. Hij is op een stukje braakliggende grond bij de Kapel van Gageldonk (Haagse Beemden) in 2012 begonnen met De Kapeltuin en is daar nu de tuincoördinator. De Kapeltuin is een prachtige ecologische buurttuin geworden, waarvan het ontwerp is gebaseerd op dat van een kloostertuin. In een kloostertuin wordt ook vaak een kruispad als uitgangspunt van het ontwerp genomen. Deze tuin met groenten, kruiden, fruit en (eetbare) bloemen is letterlijk een heerlijke plek, die natuur, cultuur en buurt verbindt!

Leuk dat we langs mogen komen in De Kapeltuin Freek, het ziet er prachtig uit! Hoe ben je hieraan begonnen?
Al lang voor 2012, ik denk rond 1998, ben ik begonnen met het maaien van het gras en het knippen van de heg rondom de Kapel. Het gras stond op een gegeven moment tot kniehoogte en is ook een keer in brand gevlogen. Door het te maaien kon dat niet meer en zag het er een stuk netter uit. Daardoor stond de eigenaar ook meer open voor mijn idee van een Kapeltuin.

Wat doe je hier zoal?
Vanaf 2012 heb ik hier gewerkt aan het ontwerpen, opbouwen en dagelijks onderhouden van deze tuin. Hier organiseren we veel activiteiten om mensen bij elkaar te brengen. Zo hebben we ieder jaar een ‘artist in residence’, iemand die als kunstenaar betrokken is bij de tuin. Afgelopen zomer heeft de betreffende kunstenaar een Groeitekening georganiseerd. Hierbij hebben zo’n 60 personen meegetekend op de bankjes, tafels, palen e.d.

Verder hebben we onze oogst- en plantdag, doen we mee aan “Struinen in de tuinen” en sluiten we het seizoen af met het oogstfeest.

Tussen deze festiviteiten door werk ik bijna dagelijks heel wat uren in deze tuin. Er zijn enorm veel werkzaamheden te verrichten zoals zaaien, planten, bemesten, snoeien, maaien enzovoorts. Alle leuke dingen die je in een tuin kan doen! Daarnaast komen er bijna dagelijks mensen in de tuin die er rust zoeken, om een praatje verlegen zitten of hun verhaal kwijt moeten. Dat is gezellig, maar vraagt ook het nodige van mij als gastheer.

Waarom doe je het?
Vooral om De Kapeltuin een verbindende factor te laten zijn in de Haagse Beemden. Hier zijn we als vereniging letterlijk een verbinder van natuur, cultuur en buurt. Dat is prachtig om te zien en dit was meteen vanaf het begin zo!

Verder ben ik in hart en nieren een tuinliefhebber, al vanaf mijn 20e! Ik probeer zoveel mogelijk ecologisch te werk te gaan. Daarbij maak ik graag gebruik van natuurlijke materialen, zoals wilgentakken waar ik bijv. hekjes en tuinafscheidingen van maak. Ook gebruik ik wilgentenen om verbindingen mee te maken en gebruik ik alleen ecologische bestrijdingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld brandnetelgier. Tot slot hebben we ook veel bloemen in de tuin, waardoor de bijen jaarlijks gemiddeld wel 10 liter honing leveren.

Als je het een dag voor het zeggen zou hebben in Breda. Wat zou je dan regelen, zodat het werk voor jou een stuk aangenamer wordt?
Ik zou ervoor zorgen dat de gemeente dit soort plekken stimuleert. Wanneer je als gemeente kunt faciliteren (ook financieel) dat er elke dag iemand aan het werk is bij deze plekken, kun je ervoor zorgen dat zulke plaatsen echt ontmoetingsplekken worden in de wijk. Dan zullen het niet alleen ideeën blijven, maar ook concrete plannen worden die uitgevoerd kunnen worden.

Als de gemeente de dagelijkse gang van zaken ondersteunt, dan creëer je ook continuïteit op de lange termijn. Gezien de fysieke beperkingen die zich al aandienen, zal ik in 2022 hoogstwaarschijnlijk moeten stoppen met het fysieke werk in de tuin. Dit betekent, dat we tegen die tijd een nieuwe tuincoördinator ingewerkt moeten hebben. Het mooiste zou dus zijn, als we hier een vaste tuincoördinator zouden kunnen aanstellen, die minstens 4 uur per dag onderhoudswerkzaamheden kan doen en de vrijwilligers kan begeleiden.