Afvalbakken onder de loep
Samen met collega’s van VVD, D66 en BredaBeslist stelde burgerraadslid Peter van der List vragen aan het college over aanpassingen aan afvalbakken.
We willen allemaal in een opgeruimde en schone stad leven. Gelukkig zijn er een hoop burgers actief om het zwerfvuil, op vrijwillige basis, op te ruimen. Maar het veelkoppig monster dat zwerfvuil heet, blijft voor veel Bredanaars een doorn in het oog.
We zien gelukkig ook dat de Gemeente het zwerfvuil serieus neemt en in de afgelopen jaren, verschillende hulpmiddelen heeft getest, om het de burgers zo makkelijk mogelijk te maken om hun kleine afval weg te kunnen gooien, zodat het niet op straat belandt.
Echter vragen wij ons af, wat er verder met deze hulpmiddelen gedaan wordt en ze ook meer ingezet worden, verspreid over de stad en haar dorpen.
Daarom hebben we de volgende vragen:
Op 14 november 2019 hebben de fracties van D66 en VVD aandacht gevraagd voor nieuwe afvalbakken in de stad. Op 15 juli 2021 heeft, toenmalig wethouder Bos, een nieuw type afvalbak in gebruik genomen, in de Ginnekenstraat. Deze zouden beter bestand zijn tegen vogels, die regelmatig afvalbakken leegtrekken. Tevens hebben deze meer inhoud, dan de afvalbakken die al in gebruik zijn.
- Kunt u aangeven of deze proef geslaagd is en of er nu ook overgegaan wordt om meerdere van dit type afvalbak te gaan plaatsen, over heel de stad en haar dorpen?
- Is het college van mening, met ons, dat wanneer afvalbakken opvallender-, mooier-, groter zijn en meer strategisch geplaatst worden, dit leidt tot minder zwerfaval?
In 2018 heeft de fractie van Breda Beslist ingebracht of het mogelijk is om ondergrondse restafvalcontainers te voorzien van een klepje, waar men dan klein afval in kan deponeren. Dit is inmiddels gerealiseerd. Hierdoor is de capaciteit om klein afval weg te gooien, aanzienlijk vergroot.
- De vraag is hoe deze maatregel is gecommuniceerd naar de burgers toe?
- Waarom is er geen aanduiding op de containers geplaatst is, waarvoor het klepje bedoeld is? Wanneer gaat dit gebeuren?
In de Willemstraat is eind juni 2021 een proef gestart met z.g. doneerringen. Hierin kunnen voorbijgangers lege petflesjes en blikjes zetten, zodat ze niet bij het afval terecht komen en ingeleverd kunnen worden voor statiegeld. Breda was een van de eerste steden in Nederland, die hiermee ging testen. Het valt echter op dat er in de Willemstraat nergens te vinden is, waar deze ringen voor dienen.
- Kunt u aangeven hoe deze test is verlopen?
- Worden deze doneerringen ook op andere plaatsen in de stad geplaatst en wanneer?
- Hoe weten voorbijgangers, waar deze ringen voor dienen?
Op 12 december zijn de antwoorden van het college toegevoegd.