Maak het onzichtbare, zichtbaar!

Door Marieke Wulffraat op 30 mei 2023

Zowel landelijk als gemeentelijk is er volgens diverse artikelen een toename van onzichtbare dakloze jongeren. Ook in de antwoorden op onze raadsvragen in 2022 werd dit bevestigd door het college en werd onze zorg gedeeld.  Een deel van de dakloze jongeren komt terecht bij instanties in onze gemeente. Helaas is juist de onzichtbare groep dakloze jongeren groeiende en melden zij zich niet bij de huidige instanties. Deze jongeren willen juist anoniem blijven om diverse redenen zoals schaamte, teleurstelling in hulpverlening etc. Een goede start op je 18e van belang is voor een goede basis voor je toekomst, en juist daarom maken wij ons om deze groep zorgen.

De ethos-telling is een manier die onzichtbare dakloze jongeren in beeld te krijgen, zodat de gemeente hier preventief beleid op kan maken om dakloosheid terug te dringen.  De ethos-telling is een brede telling waardoor niet alleen feitelijke dakloosheid, maar ook een potentieel zeer grote groep mensen die geen veilig eigen (t)huis hebben in beeld wordt gebracht.

Wij zien graag dat onze gemeente zich aanmeldt voor de deadline van 1 juni dit jaar. De feitelijke telling zal dan in dit najaar plaats vinden. Wij vinden het als fractie een gemiste kans als we dit nog een jaar uitstellen omdat pas daarna passend lokaal preventief beleid geformuleerd kan worden.

Marieke Wulffraat

Marieke Wulffraat

Marieke woont met haar gezin in de wijk Boeimeer en heeft in haar werk vele mensen, van jong tot oud en in alle wijken van Breda mogen begeleiden. Een leerzame en enerverende periode waarin ze dicht bij mensen heeft mogen komen op de meest kwetsbare momenten in hun leven. De onderwerpen WMO, kansengelijkheid, onderwijs, gezondheid

Meer over Marieke Wulffraat