Door Marieke Wulffraat op 22 februari 2023

Leegloop Graaf Hendrik III plein

Na het vertrek van de ALDI-supermarkt, heeft ook de slagerij op het Graaf Hendrik III-plein de deuren gesloten. Marieke en Rob stelden het college vragen over de toekomst van dit plein.

De afgelopen periode zijn er in korte tijd veranderingen ontstaan aan het Graaf Hendrik lll plein in de wijk Boeimeer, die een grote impact hebben op dit plein en in de wijk. Sinds het vertrek van de Aldi is afgelopen zaterdag ook de slagerij gesloten die al jaren aan het plein zat. Hierdoor verandert het plein steeds meer in een parkeerplaats met veel leegstaande panden, waar steeds minder mensen naar toe komen en elkaar ontmoeten. Ook aan de Langendijk, iets verderop in de wijk Boeimeer, zien we een komen en gaan van ondernemers in enkele van de winkelpanden.

Meerdere bewoners van de wijk maken zich zorgen over deze ontwikkelingen. Onze zorg is dat de ontmoetingsplaatsen die er toch al minimaal zijn in de wijk Boeimeer, nu dreigen te verdwijnen. Het plein bestaat grotendeels uit tegels, terwijl er toch voldoende ruimte is om te vergroenen en het plein tot een sociale ontmoetingsplaats te maken met bijvoorbeeld bankjes en meerdere lokale, kleinere winkeliers.

Wij hebben daarom de volgende vragen aan het college:

  1. Is het college het met ons eens dat het Graaf Hendrik lll Plein meer gezelligheid kan gebruiken, kan vergroenen en meerdere ontmoetingsplaatsen kan krijgen? Zo ja, welke kansen ziet het college hierin op dit moment?
  2. Is het college het met ons eens dat een plein meer is dan een heleboel tegels bij elkaar, en dat het een sociale meerwaarde heeft voor de wijk Boeimeer? Zo ja, wat is het college hierin bereid te investeren en/of te doen om dit in deze wijk te realiseren?
  3. Is het college bereid de bewoners en de nog zittende ondernemers te betrekken in het komen tot een andere invulling van het plein? Zo ja, op welke manier ziet het college dit voor zich?
  4. Is het college op dit moment al in gesprek met de pandeigenaren over de herinvulling van de leegstaande panden of van plan dit te gaan doen?
  5. Ziet het college het naderende parkeerbeleid ook als een kans om dit plein aan te pakken en zo ja, hoe?
  6. Heeft het college de bevoegdheid om mee te mogen bepalen wat de invulling wordt van de huidige leegstaande winkelpanden en welke sturing geeft het college nu al op de invulling van de leeggekomen panden?

Op 24 maart het het antwoord van het college toegevoegd.

Marieke Wulffraat

Marieke Wulffraat

Marieke woont met haar gezin in de wijk Boeimeer en heeft in haar werk vele mensen, van jong tot oud en in alle wijken van Breda mogen begeleiden. Een leerzame en enerverende periode waarin ze dicht bij mensen heeft mogen komen op de meest kwetsbare momenten in hun leven. De onderwerpen WMO, kansengelijkheid, onderwijs, gezondheid

Meer over Marieke Wulffraat