Door Marieke Wulffraat op 23 januari 2023

Herwaardeer het MBO!

Wat te doen aan het nijpende tekort aan vakmensen? Fractieleden Marieke Wulffraat en Ruud van Oirschot stelden het college vragen over de herwaardering van het MBO.

Met de uitdagingen van onze maatschappij hebben we steeds meer behoefte aan “doeners”. De afgelopen maanden hebben we in verschillende dagbladen kunnen lezen over het tekort aan MBO-personeel evenals het bericht dat vandaag in BNDeStem gepubliceerd is.

Als het gaat om de wooncrisis, de vergrijzing, de klimaatcrisis of het circulair maken van onze economie, zien we dat er een groot tekort is aan vakmensen die de beroepen uitoefenen die bijdragen aan de oplossing van deze problemen.

Om die redenen hebben we enkele vragen aan het college:

  • Wat doet de gemeente Breda op dit moment al om het MBO te herwaarderen?
  • Op welke manier werken het MBO, HBO en het bedrijfsleven in onze gemeente met elkaar samen om elkaar te versterken en aan te vullen?
  • Wat doet de gemeente Breda op dit moment om de uitstroom vanuit het middelbaar onderwijs naar het MBO te stimuleren?
  • Wat doet de gemeente om het MBO als volwaardige keuze te stimuleren in het primair basisonderwijs?
  • Welke partijen in onze gemeente zijn er volgens het college nodig om het voor elkaar te krijgen om de instroom op het MBO te verbeteren?
  • Is het college het met ons eens dat het MBO een grote rol speelt in de ontwikkelingen op het gebied van wonen, techniek, energie, onderwijs en zorg? Zo ja, hoe ziet het college dat voor zich in Breda?

Marieke Wulffraat

Marieke Wulffraat

Marieke woont met haar gezin in de wijk Boeimeer en heeft in haar werk vele mensen, van jong tot oud en in alle wijken van Breda mogen begeleiden. Een leerzame en enerverende periode waarin ze dicht bij mensen heeft mogen komen op de meest kwetsbare momenten in hun leven. De onderwerpen WMO, kansengelijkheid, onderwijs, gezondheid

Meer over Marieke Wulffraat