14 februari 2022

Extra toezicht (branches vergelijkbaar met) shisha lounges

N.a.v. het bericht dat bij een politie-inval in een shisha-lounge 19 vuurwapens en 350 kg cocaïne zijn aangetroffen, stelden Younes Nahnahi en een VVD-raadslid het college vragen over het intensiveren van controles van shisha lounges en daarmee vergelijkbare branches.

Op initiatief van de Bredase VVD is het sinds kort mogelijk om shisha lounges vergunning plichtig te maken en hierdoor strenger te controleren waar hun geldstromen vandaan komen. Dit heeft de gemeente dan ook gedaan en begin van dit jaar zijn er verschillende acties geweest. Naar aanleiding van deze acties worden 2 van de 4 shisha lounges door de belastingdienst onderzocht; is er uitkeringsfraude aangetroffen en is er beslag gelegd op het kasgeld en inboedel. Deze acties laten dus maar zien waarom het belangrijk is dat deze, en andere kwetsbare branches, extra aandacht krijgen.

Helaas bleef het hier niet bij. Op zaterdag 12-02 zijn 19 handvuurwapens gevonden in een Bredase shisha lounge en is er voor 350 kilo cocaïne in beslag genomen. Dit zijn scenario’s die normaal op Videoland te zien zijn, niet tussen de Bredase woningen. De Bredase VVD en PvdA zijn hier enorm van geschrokken en hebben daarom de volgende vragen aan de burgemeester:

1. Hoe kon dit gebeuren terwijl shisha lounges sinds begin dit jaar onder verscherpt toezicht staan?
2. Is dit aanleiding voor de burgemeester om het toezicht op shisha lounges te intensiveren?
3. Welke bestuursrechtelijke acties kan de burgemeester nemen om te zorgen dat deze shisha lounges nooit meer zijn deuren opent?
4. Ziet de burgemeester aanleiding om ook andere branches, in aanvulling op de laatste wijziging van de APV, extra te onderzoeken?