Een bloemetje voor… Jordi Nouwt
Deze maand verrassen we een professional in Breda met een bloemetje: Jordi Nouwt! Hij is werkzaam als Begeleider Ontmoetingsplein en Dagbestedingsmakelaar bij Surplus. Ook volgt Jordi nog een deeltijdstudie Social Work aan het Avans. Hij hoopt in het voorjaar van 2021 af te studeren. Bij Surplus helpt hij ouderen, sommigen met dementie, met een leuke en zinvolle dagbesteding. Daarom deze maand een dikke dankjewel voor Jordi!
Je bent dus werkzaam in de dagbesteding voor ouderen. Kun je ons vertellen wat je precies doet?
Sinds 2012 werk ik bij Surplus (voorheen Stichting Elisabeth), en sinds 2017 actief als begeleider ontmoetingsplein op locatie Vuchterhage in Breda Noord. Dit is een plek in de woonzorgcentra waar ouderen die nog thuis wonen terecht kunnen voor de dagbesteding. Dit kan met een indicatie dagbesteding maar ook op basis van vrije inloop. Op deze pleinen organiseren we dan activiteiten als geheugentraining, bingo en koersballen. Dat laatste is een kruising tussen jeux des boules en curling en is een grote hit. Er worden ook toernooien georganiseerd, dit doe ik samen met mijn collega’s en een groot aantal vrijwilligers die hierin de kar trekken. Sinds juni ondersteun ik ook bij taken achter de schermen zoals intakegesprekken bij mensen thuis die interesse hebben om deel te nemen aan dagbesteding.
Dat klinkt erg leuk Jordi! Hoe kom je bij dit werk terecht?
Hier ben ik eigenlijk redelijk toevallig ingerold, vroeger zat ik in de gehandicaptenzorg als begeleider op een woonvoorziening. Maar met de hervorming in de zorg kwam ik bij Stichting Elisabeth uit en dit bleek een schot in de roos.
Waarom doe je het?
Ik vind het erg leuk om het leven van de ouderen leuker te maken. Vooral bij de ouderen die niet zoveel meer om handen hebben bestaat het gevaar dat het een klein wereldje wordt. Door onze activiteiten zien we echt een verbinding ontstaan tussen de bewoners van Vuchterhage en de wijk! Ook is het erg leuk om de ouderen in contact te brengen met bijvoorbeeld jongeren. Dit gebeurt dan door middel van contacten bij scholen en andere maatschappelijke instanties.
Daarnaast zie je bij initiatieven als geheugentraining dat je voor ouderen die dementeren ook echt van hulp kunt zijn in de strijd tegen Alzheimer. Tijdens deze bijeenkomsten zie je ze helemaal opbeuren en door deze prikkels blijft het geheugen langer functioneren. Zo hopen we in de toekomst te kunnen starten met een nieuw project in samenwerking met NAC Breda, Football Memories. Je neemt de mensen weer terug in hun geheugen naar zaken die ze wel kunnen herinneren. Hierdoor zet je ze weer in hun kracht in plaats van hun beperking.
Ik kan me voorstellen dat het erg veel waardering geeft als je zo bezig mag zijn elke dag! Als je naar de toekomst kijk, wat zit er dan aan te komen?
We zitten tijdelijk op een andere locatie bij Innovatief Hoge Vucht aan de Meerhoutstraat, Vuchterhage is op het moment van het interview (medio oktober) gesloten voor wijkbewoners. In het wijkgebouw waar we nu zitten met dagbesteding is daar weer een leuke nieuwe samenwerking uitgekomen. Ik hoop dat we hier in de toekomst structureel een nieuwe verbinding aan over kunnen houden. Zodat we daar ook voortaan activiteiten gaan doen, zodat we maatwerk in de wijk gaan leveren.
Een ander concreet voorbeeld is wat ik net al noemde, de Football Memories. Het lijkt me erg gaaf om dat ook in Breda te introduceren. Als je ziet hoe dat werkt in Tilburg, dan is dat hartstikke mooi om te zien. De ouderen weten eigenlijk maar amper wie er nu in het eerste speelt, maar Kees Rijvers kennen ze allemaal!
Als je het een dag voor het zeggen zou hebben in Breda. Wat zou je dan regelen zodat het werk voor jou een stuk aangenamer wordt?
Ik zou de mensen wel meer inzicht willen geven in de situatie van ouderen, zodat ze beter begrijpen hoe het is om te leven als oudere. Hierdoor hoop ik ook dat mensen meer oog krijgen voor de problemen die ze ervaren zoals bijvoorbeeld eenzaamheid.
Wanneer iemand in de Albert Heijn drie dagen op rij hetzelfde pakt, dat mensen dit signaal oppikken en aan iemand vragen hoe het gaat. Ik denk dat als we allemaal wat meer begrip voor elkaar zouden hebben dat een groot deel van de eenzaamheid ook al opgelost zou zijn. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen die wat liefde en aandacht nodig hebben!