26 november 2021

Een bloemetje voor…. Gerard van Herpen

Elke maand verrassen we een bijzondere Bredanaar met een bloemetje. Deze maand spreken we Gerard van Herpen. Deze bekende in het Bredaase schreef tientallen jaren voor De Stem. Dat leverde hem veel mooie verhalen op en we zijn enorm vereerd dat we dit 93-jarig icoon van de Bredase Journalistiek in het zonnetje mogen zetten.

Hartelijk dank voor de gastvrije ontvangst Gerard! Kun je me vertellen wat voor werk je deed bij De Stem?
Ik was chef op de stadsredactie en later kreeg ik een eigen rubriek. Met van Herpen de stad in. Maar het had net zo goed Met van Herpen de stad uit kunnen heten haha! Het was een mooie tijd om die reportages te maken en zoals ik net al schetste ging ik ook vaak de omtrek van Breda in!

Dat klinkt als een mooie baan met veel vrijheid! Is dat ook de reden waarom je uiteindelijk voor De Stem bent gaan werken?
Mijn droom was om journalist te worden. Het eerste werk dat ik deed in de journalistiek was in Noord-Holland. Maar toen ik eenmaal in Breda terecht kwam, merkte ik dat de mensen hier met heel veel plezier leven. Daarom voelde ik me hier erg thuis. Toen we dus besloten om hier te gaan wonen, ben ik begonnen als journalist bij De Stem.

Wat mooi dat jullie jezelf hier zo thuis voelen! Even over het werk als journalist in die tijd, hoe ging dat in zijn werk toen?
Alles ging nog met de typemachine. Want we praten over de periode van 1957 -1988. Daarna als ik dan mijn stukken klaar had, ging het naar de opmaak. Je had daar dan letterzetters zitten en samen met deze letterzetters ging je dan de pagina indeling maken.

Dat klinkt nog echt als een prachtig ambachtswerk! Wat vond je het leukste aan het vak als journalist in die periode?
De reportages maken in de regio. Dat was erg leuk om te doen. Je ging dan samen met een fotograaf op pad om mooie reportages te maken. De fotograaf maakte dan de foto’s en ik schreef de items. Dat was erg leuk samenwerken. Met de reportages heb ik altijd veel gelachen en plezier gemaakt!

Fantastisch om te horen Gerard! Prachtig dat je zoveel plezier hebt gehad in je werk voor De Stem. Nogmaals hartelijk dank voor je gastvrijheid en namens de PvdA Baronie van Breda dank ik je voor je bijdrage aan onze lokale journalistiek!