Door Peter van der List op 24 maart 2023

Duurzame bekers bij evenementen

Vanaf 1 januari 2024 verbiedt nieuwe Europese wetgeving het gebruik van wegwerpbekers bij festivals en evenementen. Dat maakt van 2023 de uitgelezen proefperiode om te experimenteren met herbruikbare hardkunststof ‘glazen’ (ook wel hard cups) mét statiegeldsysteem.

In oktober 2021 bracht een delegatie uit Breda met vertegenwoordigers van horeca, ondernemersfonds én politiek een werkbezoek aan het Leids Ontzet waar men al een aantal jaar en naar ieders tevredenheid gebruikt maakt van hard cups.

Om een voorstel voor een test met hard cups bij evenementen te bespreken in de gemeenteraad, dienden Peter van der List en Lieke van Son (GroenLinks) in januari een bespreeknotitie in.

Op de dag dat de bespreeknotitie voor de eerste keer op de agenda van het Bredaas BeRaad (= de raadsvergadering) stond, maakte de Bredase horeca bekend de keuze te hebben gemaakt voor een test met… soft cups! De gemeenteraad zag zich daardoor, voor een voldongen feit geplaatst.

Het college nam het standpunt in dat de horeca deze keuze kan maken, zolang zij zich maar aan de (toekomstige) wetgeving houden. Bij het gebruik van recyclebare soft cups moet tenminste 75% van de uitgegeven bekers ingeleverd en gerecycled worden.

De PvdA- en GL-fractie vertrouwen er niet op dat dat minimale inzamelingspercentage met de door de horeca gekozen aanpak gehaald wordt, omdat geen enkele gemeente waar soft cups gebruikt worden daarin slaagt.

Daarom dienden PvdA en GroenLinks tijdens de debatraad van 23 maart een motie in die het college opdraagt de test kritisch te volgen en de raad te informeren in het bijzonder over het percentage soft cups dat ingeleverd wordt. De horeca wordt opgeroepen om voorbereidingen te treffen voor een test met hard cups later dit jaar, wanneer het minimale inzamelingspercentage bij de pilot-evenementen niet gehaald wordt. De motie is met een grote meerderheid in de gemeenteraad aangenomen.

Peter van der List

Peter van der List

Peter van der List (59), Bredanaar in hart en nieren. Vanaf zijn 14de opgegroeid in Princenhage, nu woonachtig in de Heuvel. Hij is werkzaam als teamleider maatschappelijke ondersteuning, bij VluchtelingenWerk in Breda Peter is een gezien persoon in de Heuvel en Princenhage en in het Bredase. Peter is 8 jaar voorzitter geweest van het hardloopevenement

Meer over Peter van der List