Door Arjen van Drunen op 10 februari 2020

De Baronie: What’s in it for me?

Tijdens de gezellige nieuwjaarsreceptie op twee februari in de Poelewei mocht naast een (dit jaar wel heel pittige) quiz een toespraak van de fractievoorzitter niet ontbreken. Na een woord van welkom van afdelingsvoorzitter Pieter Dekkers, stak fractievoorziter Arjen van Drunen van wal:

We staan er niet elke dag bij stil, maar de PvdA Baronie van Breda, is de enige échte PvdA afdeling van het Bloemencorso. En bijvoorbeeld ook de enige échte afdeling van Belgische enclaves in Nederland. En dan heb ik het niet over Belgendag in Breda. De PvdA Baronie van Breda is namelijk de PvdA afdeling van de gemeenten Baarle-Nassau, Zundert, Alphen-Chaam en Breda.

Die samenwerking biedt kansen. Zo las ik dat de meest vermogende Brabanders  in Alphen-Chaam wonen. Nu loopt de rivier de Mark ook langs Galder en Strijbeek, dus ook Alphen-Chaam profiteert van het doortrekken van de Mark. Is het misschien een idee om á la Trump te zeggen: ‘We trekken de Mark door en Alphen-Chaam will pay for it?’

In 2019 vierden we in Breda en alle andere West-Brabantse gemeenten de vrijheid. Het feest op de Grote Markt paste bij Breda. Geen partijtje achter gesloten deuren, maar een feest voor alle inwoners op de Grote Markt. De festiviteiten lieten zien wat Breda in zich heeft.

Hetzelfde verwacht ik van het grote event van 2020, de Vuelta. Als wielerliefhebber verheug ik me erop dat deze grote wielerronde onze regio doorkruist en in Breda finisht. Helaas geen bergpunten op de Bavelse Berg, maar je kan ook niet alles hebben.

Die bergpunten kunnen we beter aan een andere West-Brabantse gemeente gunnen. Zo zag ik dat de Vuelta ook Woensdrecht aandoet. Daar heb je de heuvel de Rijzende Weg, dat klinkt ook 100x beter dan de Bavelse Berg. Laten we Woensdrecht dan ook maar de eerste bergpunten gunnen.

Maar dan moet de regio ook iets terug doen voor ons doen. Laten we snel Alphen-Chaam bellen. We hebben deze week namelijk kazerneterrein Seelig-Zuid gekocht voor het doortrekken van de Nieuwe Mark. Misschien dat zij wel willen betalen…

Alle gekheid op een stokje. Als samenwerking alleen maar draait om what’s in it for me… Dan gaat het niet werken. Dat zie je wel bij de Brexit. Samenwerking is over je grenzen heen kijken en elkaar versterken. Dat is zeker niet altijd makkelijk, maar dat moeten we wel continue voor ogen blijven houden.

En dan heb ik het niet alleen over een Grote Wielerronde door onze regio, maar juist ook over zeer pittige dossiers als jeugdzorginstelling Juzt.

Samenwerken. Dat hebben we nodig om onze ambities te verwezenlijken.

  • Om 3000 betaalbare woningen bij te bouwen.
  • Om onze kwetsbare wijken te versterken.
  • Om de energietransitie handen en voeten te geven.
  • De Nieuwe Mark, het Talentencentrum en de doorstroomvoorziening voor dak- en thuislozen.

Breda maakt een mooie schaalsprong, die past bij een stad die geen schone slaapster wil worden.  Dit alles krijgen we alleen voor elkaar door samen te werken. Samenwerken vanuit lef en liefde en vanuit daadkracht en draagvlak, maar zeker niet alleen vanuit: what’s in it for me?

Arjen van Drunen

Arjen van Drunen

Arjen van Drunen is 28 jaar en samen met zijn vriendin en dochter woonachtig in Teteringen. Arjen is wethouder Gezondheid, Wijkaanpak en Leren in ons mooi Breda. In de weekenden kan je hem met zijn mountainbike in de bossen vinden of met een drankje op de Grote Markt. “De plek waar je wieg stond en

Meer over Arjen van Drunen