Door Rob Sips op 24 december 2022

Beperk gezondheidrisico’s nabij geitenhouderijen

In de laatste raadsvergadering van 2022 heeft Rob Sips zijn zorgen over gezondheidrisico’s nabij geitenhouderijen uitgesproken. In het buitengebied van Teteringen wordt een nieuw kinderdagverblijf geopend nabij een intensieve geitenhouderij, terwijl bekend is dat in de buurt van geitenhouderijen een verhoogde kans op longontstekingen bestaat. Om voor nieuwe initiatieven met kwetsbare groepen, zoals een kinderopvang, een goede afweging te kunnen maken heeft Rob bij de behandeling van het bestemmingsplan Buitengebied Noordoost de motie “Kwetsbare groepen en verhoogde risico’s” ingediend. Deze motie is unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

De provincie Noord-Brabant heeft in 2017 een moratorium (verbodsregels) ingesteld voor de ontwikkeling van nieuwe en uitbreiding van bestaande geitenhouderijen. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat er een verhoogde kans is op longontstekingen in een gebied van 2 kilometer rondom geitenhouderijen. Het doel van de verbodsregels is te voorkomen dat rond geitenhouderijen de gezondheidslast toeneemt en (nieuwe) knelpunten ontstaan. De verbodsregels voor geitenhouderijen zijn tijdelijk van aard. Vervolgonderzoek moet de onderkende gezondheidsrisico’s beter in kaart brengen.

De verbodsregels voor geitenhouderijen hebben geen rechtstreekse invloed op het mogelijk maken van gevoelige bestemmingen, zoals woningen, scholen en kinderdagverblijven. Indirect is dit wel mogelijk, via bijvoorbeeld het opstellen van specifieke (milieu)regels in bestemmingsplannen.

In de raadsvergadering van 22 december 2022 lag het bestemmingsplan Buitengebied Noordoost voor om te worden vastgesteld door de gemeenteraad. In dit bestemmingsplan wordt een initiatief voor een nieuw kinderdagverblijf met drie groepen (circa 50 kinderen in de leeftijd 0 tot 4 jaar) mogelijk gemaakt. Een ontwikkeling waarover eerder milieuvereniging De Groene Koepel zijn zorgen heeft uitgesproken. Het kinderdagverblijf wordt namelijk gerealiseerd nabij een intensieve geitenhouderij (1.675 geiten).

Raadslid Rob Sips vond dat een afwegingskader over de vraag: ‘hoe moeten we omgaan met de beoordeling van een dergelijk initiatief’ ontbreekt. Daarom heeft hij samen met Breda Beslist en GroenLinks de motie ‘Kwetsbare groepen en verhoogde risico’s’ opgesteld. De motie vraagt om een (tijdelijk) beleidskader over gezondheidsrisico’s nabij geitenhouderijen van kwetsbare groepen, zoals jonge kinderen, ouderen en mensen met aantoonbare gezondheidsproblemen. In het beleidskader is opgenomen dat dichtbij een geitenhouderij (binnen 500 meter) geen nieuwe functies met kwetsbare groepen kunnen en daarbuiten (in een gebied van 500 meter tot 2 kilometer) altijd een toets moet worden gedaan door degene die daar verstand van heeft, namelijk de GGD.

Rob Sips

Rob Sips

Rob woont in Brabantpark en werkt als projectleider ruimtelijke ordening bij een adviesbureau. In 2014 kwam Rob in de Bredase gemeenteraad. Rob heeft zich hard gemaakt voor betaalbare woningen, een stad met ambitie, waarbij we niet alleen vrijstaande woningen bouwen, maar juist ook appartementen voor starters en senioren. Hierbij hanteert hij de volgende leidende principes:

Meer over Rob Sips