Door Stef van de Weerd op 20 juli 2017

50 jaar rebels!

Donderdag 20 juli waren afdelingsvoorzitter Joris Hoogbergen en bestuurslid Stef van de Weerd op pad om Henk Oprel te feliciteren met 50 jaar lidmaatschap van de PvdA. Dat is niet niks!

Henk was er al vroeg bij. Opgegroeid in de Hoekse Waard, – in het plaatsje Heijenoord, onder de rook van Rotterdam -, was hij al vroeg actief voor de Jonge Socialisten en in de vakbeweging. Henk heeft gevaren en heeft daarna carrière gemaakt in de Rotterdamse Haven. Hij bleef rebels. Voor de PvdA in de Hoekse Waard heeft hij veel betekend. De gemeentelijke herindeling was een van de dingen waar hij zich voor heeft ingezet. Daarbij was ook de samenwerking met andere partijen van belang. Hij was actief als raadslid, wethouder en als waarnemend burgermeester.

In de jaren ‘90 kwam Henk in Breda wonen. Ook hier was hij actief voor de PvdA en bij AV Sprint als bestuurder. Daar is hij nog steeds een enthousiaste Nordic Walker. De laatste jaren is Henk ook actief als gespreksleider over de ontwikkelingen in De Rith.

Henk heeft twee keer getwijfeld over zijn lidmaatschap van de PvdA. De eerste keer was onder Kok, in verband met de WAO plannen. Hij zag trouwe leden met tranen in de ogen over de plannen van toen. “Daar had ik veel moeite mee.” Ook het ‘zagen aan de poten’ van Diederik Samson deed Henk twijfelen over zijn lidmaatschap. “We zijn te hard voor elkaar; ik vind dat niet prettig.” De waarheid moet wat Henk betreft wel gezegd worden. Bestuurders moeten ook gewoon verantwoording afleggen. Met bestuurders die alleen maar gaan voor een positie gaan heeft hij niets. “Helaas hebben we in onze partij ook een aantal van dat type zakkenvullers.”

Voor onze afdeling had Henk ook nog een les. “Wees zichtbaar als partij, als fractie en als wethouder. Mensen moeten weten en ervaren waar de PvdA voor staat. Dat mag best wel iets steviger!”

Joris speldde Henk het speldje op ter ere van zijn 50 jarig lidmaatschap en de brief met bijbehorende boodschap van de partijvoorzitter. We sloten af met Henks favoriete biertje: een Kasteelbiertje.