Door Marieke Wulffraat op 1 november 2022

Toename dakloze minderjarigen?

Naar aanleiding van een artikel in BN/DeStem stelde Marieke Wulffraat samen met een CDA-raadslid vragen over dakloze minder jarigen in Breda.

In BN de Stem van 28 oktober 2022 stond een artikel over de forse toename van het aantal dakloze jongeren in de gemeente Tilburg. Het artikel roept de vraag op hoe de ontwikkelingen op dit vlak zijn in de gemeente Breda. De toename van het aantal minderjarige daklozen wordt vooral veroorzaakt door de stijgende kosten voor huisvesting, schulden en het ontbreken van de juiste ondersteuning voor mensen met gedrags- en psychische problemen. Op 11-11-2021 is er een motie aangenomen die hierin richtinggevend is geweest.

De PvdA heeft hierover enkele vragen aan het college:

  1. Hoeveel daklozen zijn er op dit moment in Breda?
  2. Hoeveel daarvan zijn minderjarig? Is bekend hoeveel dakloze jonge arbeidsmigranten dit betreft en hoeveel dakloze minderjarigen in Breda illegaal in ons land verblijven?
  3. Ziet het college een toename van het aantal dakloze minderjarigen in Breda? Is de ontwikkeling van het aantal dakloze minderjarigen in Breda vergelijkbaar met die van de gemeente Tilburg?
  4. Welke uitdagingen en welke mogelijkheden ziet het college op korte termijn om de situatie van de jongere daklozen, die dakloos raken vanuit schuldenproblematiek en/of gedrags- en psychische problemen, te verbeteren?
  5. Wat kan het college op korte termijn  preventief doen om de toename te remmen of te voorkomen?
  6. Op 11-11-2021 is er een motie aangenomen betreffende jongere daklozen en het onderzoeken of Het BouwDepot iets kan zijn voor de gemeente Breda. Welke antwoorden heeft het college op dit moment al en op welke manier is hier al uitvoering aan gegeven?

Op 28 november zijn de antwoorden van het college toegevoegd.

Marieke Wulffraat

Marieke Wulffraat

Marieke woont met haar gezin in de wijk Boeimeer en heeft in haar werk vele mensen, van jong tot oud en in alle wijken van Breda mogen begeleiden. Een leerzame en enerverende periode waarin ze dicht bij mensen heeft mogen komen op de meest kwetsbare momenten in hun leven. De onderwerpen WMO, kansengelijkheid, onderwijs, gezondheid

Meer over Marieke Wulffraat